Konfliktijournalismi
Nuoret, rauha ja dialogi -solidaarisuusprojektin työpajassa tutkija Tiina Järvi ja toimittaja Sanna Raita-Aho luennoivat konfliktijournalismista ja siitä, miten Israelin-Palestiinan konfliktista puhutaan Suomessa. Pohdimme, kuinka konflikteista tulisi yleisesti puhua julkisessa keskustelussa ja millainen rooli journalismilla on rauhanvälityksessä.
Luennoitsijat havainnollistivat, kuinka konfliktijournalismin terminologia ja kieleen liittyvät kysymykset hämärtävät kokonaiskuvaa konflikteja sanoittaessa. Sanavalinnat ohjaavat keskustelua erilaisiin suuntiin ja muodostavat tietynlaisia mielikuvia osapuolten valtasuhteista.
Rauhanjournalismi pyrkii selvittämään konfliktien perimmäiset syyt ja vaihtoehdot mahdollisimman monesta eri näkökulmasta. Se kuvaa väkivallan rakenteellisia ja kulttuurisia syitä sekä nostaa esiin rauhan pyrkimyksiä ja ruohonjuuritason toimijoita.
Uutisia lukiessa on siis hyvä pohtia kirjoitettua kieltä, sanavalintoja ja uutisen keskeistä viestiä. Kenen etua se ajaa ja millaisin keinoin se välittää ymmärrystä konfliktista?