Projektin tarina

Mistä kaikki alkoi?

Nuoret, rauha ja dialogi -solidaarisuushanke lähti käyntiin kesällä 2021, kun pieni ryhmä nuoria aikuisia alkoi ideoimaan projektin aiheita sekä suunnittelemaan sen rakennetta ja aikataulua. Tämä niin sanottu ydinryhmä koostuu Helsingin yliopistolla toisiinsa tutustuneista Lähi-idän tutkimuksen pää- ja sivuaineopiskelijoista. Vuoden 2021 aikana ydinryhmä hankki projektille yhteistyökumppaneita ja apurahoitusta sekä teki matkajärjestelyjä seuraavalle keväälle suunniteltua Israelin-Palestiinan matkaa varten. Euroopan unionin solidaarisuusjoukkojen rahoituksen myötä projekti kasvoi vuoden mittaiseksi vaikuttamishankkeeksi.

Tammikuussa 2022 ydinryhmä avasi haun, jonka kautta mukaan otettiin lisää aiheesta kiinnostuneita nuoria. Lopulta kasassa oli 15 innokkaan nuoren ryhmä, joka alkoi yhdessä tutustumaan projektin aiheisiin ja valmistautumaan tulevaan matkaan ja sitä seuraavaan kampanjaan.

Hakuprosessin aikana eri taustoista ja lähtökohdista tulevia nuoria kannustettiin hakemaan mukaan projektiin. Akateeminen kokemus tai aiempi tieto Israelin ja Palestiinan tilanteesta eivät olleet vaatimuksia. Sen sijaan hakijoiden oman innokkuuden merkitys korostui. Nuoret, rauha ja dialogi -ryhmä onkin monipuolinen joukko nuoria, joista jokainen lähestyy projektin teemoja omasta näkökulmastaan.

Aiheeseen tutustuminen ja matka alueelle

Kevään 2022 aikana projektiryhmämme tutustui sekä Israelin ja Palestiinan historiaan että alueen nykytilanteeseen. Tutustuimme aiheeseen paitsi tekstijulkaisujen kautta myös kuulemalla tilanteeseen perehtyneitä asiantuntijoita. Koska projektimme lähestyy Israelin ja Palestiinan tilannetta ruohonjuuritason kansalaisvaikuttamisen näkökulmasta, osallistuimme myös näitä teemoja käsitteleviin työpajoihin, jotka järjestettiin yhteistyössä kokeineiden rauhantyötä tekevien tahojen kanssa.

Toukokuussa 2022 matkustimme noin viikoksi Israeliin ja Palestiinaan. Matkan aikana tapasimme useita israelilaisia ja palestiinalaisia rauhantyön toimijoita ja kuulimme paikallisten näkemyksiä alueella vallitsevaan tilanteeseen liittyen. Keskeinen osa matkaa oli myös materiaalin kerääminen matkan jälkeen toteutettavaa kampanjaa varten. Niinpä haastattelimme paikallisia rauhantyön toimijoita, otimme valokuvia ja teimme muistiinpanoja tulevia julkaisuja varten.

Kampanja

Nuoret, rauha ja dialogi -hankkeen lopputyönä toimii nuorten yhdessä suunnittelema ja toteuttama kampanja, jonka tavoitteena on depolarisoida suomalaista Israelin ja Palestiinan konfliktista käytävää keskustelua. Haluamme korostaa nuorten toimijuutta ja ruohonjuuritason rauhantyötä osana julkisya keskustelua. Kampanjan aktiivisin vaihe tulee olemaan elokuussa 2022, jolloin luvassa on muun muassa matkalla otetuista valokuvista koottu näyttely, rauhantyöstä kiinnostuneille nuorille suunnattu työpaja sekä yleisölle avoin keskustelutilaisuus. Myös sosiaalinen media tulee toimimaan keskeisenä alustana Nuoret, rauha ja dialogi -kampanjalle.

Kampanja ja projekti päättyvät virallisesti elokuun 2022 lopussa. Nuoret, rauha ja dialogi ei kuitenkaan tule katoamaan mihinkään. Esimerkiksi nuoretrauhadialogi.fi-sivusto tulee jäämään aktiiviseksi ja toimimaan jatkossakin alustana Israelia ja Palestiinaa sekä rauhantyötä koskeville julkaisuille. Haluamme jatkaa vaikuttamistyötä esimerkiksi kouluvierailujen ja blogitekstien muodossa.