Neutraalia aktivismia ei voi saavuttaa
Depolarisoiva TikTok-aktivismi sai minut pohtimaan puolueettomuutta suhteessa Israelin ja Palestiinan tilanteeseen. Neutraaliutta ei ole mahdollista saavuttaa – se ei kuitenkaan tee depolarisaation eteen tehtävästä aktivismista epäonnistunutta.
Kesällä 2022 Nuoret, rauha ja dialogi –solidaarisuusryhmä järjesti moninaisen kansalaisvaikuttamisprojektin, jonka tarkoituksena oli vaikuttaa Suomessa käytävään keskusteluun Israelista ja Palestiinasta. Projektin kautta osallistujat valitsivat itselleen mielekkäitä vaikuttamistapoja. Itselleni syntyi idea TikTok-aktivismista.
Muutaman kuukauden ajan latasimme @nrdprojekti nimiselle TikTok-tilillemme videoita, joiden tarkoituksena on tutustuttaa katsojaa Israelin ja Palestiinan konfliktiin sekä tarjota faktoihin perustuvaa pohjaa keskustelun käymiselle. Puhuimme kanavalla eteenpäin suuntaavasta näkökulmasta: entä jos koston kierteen sijaan pyrkisimme keksimään yhdessä tapoja rauhan saavuttamiseksi tulevaisuudessa?
TikTok-tilimme kommenttikentät täyttyivät kuitenkin ironisesti juuri siitä ilmiöstä, jota vastaan tilin tarkoitus oli taistella. Kommentoijat kävivät kiivasta keskustelua historian vääryyksistä ja väkivallan oikeutuksesta – siitä kumpi konfliktin osapuoli on moraalisesti toista pahempi. Toivomamme keskustelu tulevaisuuden näkymistä, toisen narratiivin ymmärtämisestä ja ihmisoikeusrikkomusten loppumisesta loisti usein poissaolollaan.
Tili sai kritiikkiä niin Israelin kuin Palestiinankin ystäviltä, ja molempien puolien kommentoijat olivat vakuuttuneita tilin puolueellisuudesta vastapuolen suuntaan. Kommentit olivat usein oikeassa – käytimme “puolueellisia” termejä suuntaan ja toiseen, sillä moneen Israeliin ja Palestiinaan liittyvään ilmiöön ei ole olemassa neutraalia termistöä. Monien termien kohdalla on olemassa kaksi vaihtoehtoa: israelilaisten käyttämä sana ja palestiinalaisten käyttämä sana. Polarisoitunut keskustelu on muodostunut normiksi, eikä neutraalia sanastoa ole kehittynyt. Käytettävien termien valitseminen on aina arvovalinta, vaikka peräänkuuluttaisi neutraaliutta kuinka äänekkäästi.
Mielestäni Israel-Palestiinasta ei olekaan mahdollista käydä täysin neutraalia ja depolarisoivaa keskustelua. Aktivistit voivat pyrkiä mahdollisimman sovittelevaan tyyliin, mutta jokainen konfliktia kuvaava sana on arvovalinta suuntaan tai toiseen. Itse en myöskään usko täydelliseen puolueettomuuteen tilanteessa, jossa Israelin valtio saartaa Gazaa sekä miehittää Länsirantaa. Heikomman puolustaminen vaatii aika ajoin puolueettomuudesta luopumista.
Neutraaliuden rakentaminen toimiinkin parhaiten faktoihin perustuvan tiedon levittämisen kautta. TikTok-kanavamme onnistuneimmat keskustelut syntyivät videoihin, joissa jaoimme tietoa konfliktista ja siihen liittyvistä narratiiveista. Eri narratiiveista puhuminen myöntää keskustelun perustavanlaatuisen ongelman: ei ole olemassa yhtä totuutta. Depolarisaatiota edistävänä aktivistina näenkin, että kaikkien mielipiteen muuttaminen “neutraaliksi” ei ole tavoitteeni. Sen sijaan minulla on yksi tavoite: se, että ihmiset ymmärtävät, miksi osapuolten narratiivit ovat sellaiset kuin ne ovat.
Anniina Niittynen
Nuoret, rauha ja dialogi -solidaarisuusryhmän koordinaattori