Käsitteitä

Sivua päivitetään.

Al Nakba

Al Nakba on arabiaa ja tarkoittaa katastrofia. Termillä viitataan vuosien 1947-1949 Israelin itsenäisyyssodan ajan tapahtumiin. Sodan aikana yli 500 palestiinalaiskylää tuhottiin ja yli 700 000 palestiinalaista joutui jättämään kotinsa.

Israelin ja Palestiinan konflikti

Israelin-Palestiinan konflikti on vuonna 1948 perustetun Israelin valtion ja samalla alueella asuvien palestiinalaisten välinen kiista, joka voidaan nähdä historiallisesti osana laajempaa Israelin ja arabien välistä vihamielisyyttä. Konflikti on kehittynyt ja muuttanut muotoaan ajan kuluessa. Konfliktin tarkka määritteleminen on haastavaa, sillä eri ryhmät korostavat siinä eri osa-alueita. Joillekin kyse on uskonnollisesta konfliktista, kun taas toiset näkevät sen ensisijaisesti maa-alueiden hallintaoikeutta koskevana kiistana.

Konfliktissa on kyse muun muassa erimielisyyksistä liittyen Israelin valtion olemassaoloon ja sen rajoihin sekä juutalaisten ja arabien välisiin suhteisiin. Konfliktin toistuvia teemoja ovat esimerkiksi palestiinalaisten oikeudet – erityisesti palestiinalaispakolaisten oikeus kotiinpaluuseen.

Sana konflikti on siinä mielessä kiistanalainen, että se luo mielikuvaa tilanteesta, jossa kiistan osapuolet ovat tasavertaisia. Israelin ja Palestiinan tilanteessa ei kuitenkaan ole kyse tasavertaisesta konfliktista. Konflikti-sanaa käytetään kuitenkin laajalti sekä yleiskielessä että akateemisissa teksteissä.

Israelin turvallisuusjoukot

Israelin turvallisuusjoukot on kattokäsite, joka kattaa alleen erilaisia Israelin valtion organisaatioita, kuten esimerkiksi Israelin puolustusvoimat, poliisin, rajapoliisin, erilaiset hätäpalvelut ja tiedusteluviranomaiset.

Konflikti

Yksinkertaisimmillaan konflikti on tilanne, jossa eri osapuolet pitävät omia ajatuksiaan ja kantojaan oikeina ja vastapuolen mielipiteitä väärinä. Konfliktia ei ole määritelty tarkasti terminä, mutta yleisesti se voidaan ymmärtäää poliittisena kilpailuna, jossa osapuolet pyrkivät edistämään omia kantojaan. Konfliktissa keinot voivat olla sekä väkivaltaisia että väkivallattomia. On hyvä huomata, että konfliktissa osapuolet eivät välttämättä ole tasavahvassa asemassa toisiinsa verrattuna. Tästä toimii esimerkkinä Israelin ja Palestiinan konflikti.

Miehitys

Miehityksellä tarkoitetaan toimenpiteitä, joissa valtion armeija valloittaa alueen toiselta valtiolta ja ottaa sen hallintaansa. Israel on miehittänyt osia Palestiinalaisalueesta vuodesta 1967 lähtien. Näihin alueisiin kuuluu Länsiranta, Gaza ja Itä-Jerusalem.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 242 vaaditaan Israelin joukkojen vetäytymistä takaisin niin sanotulle “1967-rajalle” eli Israelin vuonna 1967 Kuuden päivän sodassa miehittämille alueille. Koska Israel ei ole noudattanut YK:n päätöslauselmaa, sen miehitystä Palestiinalaisalueilla voidaan nimittää laittomaksi miehitykseksi.

Muuri / rajamuuri / turva-aita

Israelin ja Palestiinan konfliktin yhteydessä muurilla tai turva-aidalla tarkoitetaan Israelin valtion rakentamaa muuria, jonka tarkoituksena on toimia rajana Israelin ja Palestiinan maa-alueiden välillä. Israel aloitti muurin/turva-aidan rakentamisen vuonna 2002. Muuri/turva-aita on noin 680 kilometriä pitkä. Se on suurimmaksi osaksi kaksi metriä korkeaa, sähköisesti valvottua piikkilanka-aitaa. Tiheästi asutuilla alueilla rajana toimii kuitenkin noin kahdeksan metriä korkea betonimuuri. Kaikkia muurin/turva-aidan läpi meneviä kulkureittejä valvoo Israelin turvallisuusjoukot.

Muurin rakentaminen on pirstaloinut palestiinalaisalueita ja rajoittanut voimakkaasti ihmisten vapaata liikkumista. Muurin/turva-aidan kannattajien mukaan se on vähentänyt terrori-iskujen määrää, mutta tämä väite on kuitenkin kiistelty. Kansainvälisen tuomioistuimen mukaan muuri/raja-aita on laiton ja se tulisi purkaa.

Siirtokunnat

Israelin ja Palestiinan konfliktin yhteydessä siirtokunnilla tarkoitetaan Israelin perustamia juutalaisten asuinalueita Palestiinalaisalueilla. Siirtokunnat vievät resursseja ja maa-alueita palestiinalaisilta. Israelin valtio tukee siirtokuntia ja niissä asuvia juutalaisia esimerkiksi verohelpotuksilla. Useat valtiot ovat tuominneet siirtokunnat laittomiksi kansainväliseen lakiin nojaten.

Sota

Sodalla tarkoitetaan järjestäytyneiden yhteisöjen välistä aseellista konfliktia. Eri toimijat määrittelevät sodan eri tavoin, mutta yleisesti sotana pidetään konfliktia, joka on aiheuttanut yli 25 kuolonuhria vuodessa. Kansainvälisen oikeuden mukaan sotaa voivat käydä vain itsenäiset suvereenit valtiot tai sodankävijöiksi tunnustetut kapinalliset. Sodan oikeussäännöksiä valvovat ja rajoittavat kansainväliset sopimukset (mm. Geneven sopimukset) ja rikostuomioistuimet (mm. Kansainvälinen rikostuomioistuin).

Sorto

Sorto tarkoittaa toisen kohtelemista julmalla ja epäoikeudenmukaisella tavalla. Sortoon liittyy usein valta-asetelma, jossa toimija voi hallita toista ja estää tätä saamasta mahdollisuuksia ja vapauksia.